1. Haberler
  2. Genel
  3. 11. Sınıf Lise Kitabındaki 17. Yüzyıl Osmanlı Tarihi Haritasının Yanlış Çizilmesi Tartışmalara Yol Açtı

11. Sınıf Lise Kitabındaki 17. Yüzyıl Osmanlı Tarihi Haritasının Yanlış Çizilmesi Tartışmalara Yol Açtı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

11. sınıf lise kitabında yer verilen 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu, Birleşik Almanya, Polonya ve Orta Avrupa haritasının hatalı çizimi bir tartışmanın fitilini ateşledi. Haritanın yanlış çizilmiş olması hem eğitim camiasında hem de sosyal medyada büyük ses getirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), daha önceki yıllarda çok kez duyduğumuz ders kitabı hatalarını bu sene de tekrarladı.

2017-2018 yılı eğitim-öğretim dönemi için hazırlanan ders ve yardımcı ders kitaplarınca tam 32 bin 390 hata tespit edildiği açıklanmıştı.

MEB’in ücretsiz olarak dağıttığı bu kitapların içinde yer alan bilgi yanlışları sınavda ter dökecek öğrencileri bir hayli zor duruma sokabiliyor.

Bu sefer de 11. sınıf lise ders kitaplarında yer alan hatalı haritalar gündeme damgasını vurdu.

”@KBuyukyuksel” adlı bir sosyal medya kullanıcısı Twitter’da olay olan bu haritayı ”Reddit’te yabancılar Türkiye’deki 11. sınıf ders kitaplarındaki garip haritalarla dalga geçiyor.” notuyla paylaştı.

17. yüzyılda Lehistan Devleti adıyla paylaşılan hatalı haritaya yapılan eleştirilerden bir tanesi konunun tam olarak özeti gibi:

”Belçika’nın varlığını en az 120 yıl erken ilan ettiler, Osmanlılar Polonya-Litvanya’dan her nedense Polonya’yı talep ettiler. Harita Almanya’yı 170 yıl erken birleştirmiş, İtalya’nın birleşmesini 150 yıl erken başlatmış, Rusya ve Ukrayna’da Osmanlılar tarafından fiilen kontrol edilen toprakları büyük ölçüde abartmış, Schleswig Holstein bölgesini Danimarka olmaktan çıkmadan yıllar önce ‘Almanya ‘ya vermiştir. Bu harita komik derecede yanlış.”

Danimarka’nın yüzölçümünün büyüdüğü, Polonya-Litvanya ortaklığı kurulmamış gibi görünen bu haritalar hakkında çok sayıda eleştiri yapıldı.

Haritaların karşılaştırılması yapıldığında lise kitabında yer alan tarihi haritanın hatalı çizimi de ortaya çıkmış oldu.

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

Sizin konu hakkındaki düşünceleriniz neler? Buyurun yorumlara…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir