DOLAR 32,2468 0%
EURO 34,8265 0.4%
ALTIN 2.420,021,13
BITCOIN %
İstanbul
15°

PARÇALI BULUTLU

20:12

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Bilinen Son İlkel Kabile Olan Tanzanya’daki Hadza Kabilesi ve Sahip Oldukları Tuhaf Bakteri!

Bilinen Son İlkel Kabile Olan Tanzanya’daki Hadza Kabilesi ve Sahip Oldukları Tuhaf Bakteri!

ABONE OL
23 Eylül 2023 12:00
Bilinen Son İlkel Kabile Olan Tanzanya’daki Hadza Kabilesi ve Sahip Oldukları Tuhaf Bakteri!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnsanlık tarihinin başlangıcında, insanların avcı toplayıcı olarak yaşadıklarını biliyoruz. Modern dönemde ise böyle yaşadığımızı hayal etmek biraz güç. Yine de imkansız değil. Zira, günümüzde hala bu ilk insan geleneklerini sürdürenler mevcut. Onlardan biri olan Hadza kabilesinin ise benzersiz bir özellikleri var. Farklı bağırsak genetikleri!

Kaynak: https://atlasbiomed.com/blog/the-hadz…

Hadza halkı dünya üzerinde kalan son avcı-toplayıcı kabilelerden biri.

Günümüzde dünyaya modern bir insan nüfusu hakim olmasına rağmen, Hadza halkı yaşam tarzı ve yedikleri yemekler ile binlerce yıl önceki atalarından öğrendikleri gelenekleri değiştirmeden devam ettiriyor.

Paleolitik çağa ait tek şeyleri gelenekleri değil…

Hadza kabilesini araştıran araştırmacılar şok edici bir gerçekle karşılaştılar. Paleolitik çağda kaldığı düşünülen bir mikrobiyom hala onların bedenlerinde yaşıyordu!

Peki bu nasıl mümkün olmuştu?

Hadzaların modern tıbbi tesislere çok az erişimi olduğu düşünüldüğünde, Kuzey Tanzanya’daki diğer gruplara kıyasla düşük metabolizma ve yüksek bulaşıcı hastalık oranlarına sahip olmaları pek de tuhaf gelmiyor.

Benzersiz bir bağırsak mikrobiyomuna sahipler.

Araştırmacılar, bu farklı popülasyonların bağırsak florasını karşılaştırdığında modern yaşam tarzımızda içimizdeki bakteri ekosisteminin bunu kaldırmaya yeterli olmayacağını buldu. Bu da demek oluyor ki, bir gün bir Hadza ile karşılaşırsanız, belki de ölebilirsiniz.

Ayrıca, ilk atalarımızın ortaya çıktığı düşünülen coğrafi bölgede yaşıyorlar.

Hadza halkı mevsimsel olarak yemek yiyor. Kurak mevsimde daha fazla et ve yağışlı mevsimde ağırlıklı olarak bitki bazlı, yüksek lifli besinler tüketiyorlar. Temizlik malzemeleri olmadığı için bağırsak mikrobiyomlarının bizimkilerden farklı olduğu düşünülüyor.

Bal ile birlikte arıyı da yiyorlar!

Baobab ağacından yaptıkları ünlü çorbalarına ek olarak bal yemeyi de çok seviyorlar. Hatta öyle ki, balın kremsi yapısının hazzını sadece arıyı tamamen mideye indirdikleri zaman aldıklarını söylüyorlar.

Hadza mikrobiyomu olarak geçen bu bakteri bazı diğer toplumlarda da gözlemleniyor.

Hadza halkı, Malavi ve Amazon’daki kabileler de dahil olmak üzere dünyadaki diğer geleneksel toplumlarla bazı bakteri türlerini paylaşıyor. Bu benzerliklerin geniş coğrafi farklılıklar arasında gözlemlendiği düşünüldüğünde, bakterinin insanların evrimini şekillendiren faydalar sağladığını öne sürülüyor.

Yediğiniz şey mikrobiyomunuzdur!

Modern toplumlarda bu türün görülmemesi, sanayileşmenin bağırsak floramızı önemli ölçüde değiştirdiğini göstermekte. Bu nedenle belki de biz de tıpkı Hadza kabilesi gibi mevsimsel yemek yemeliyiz…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.